Asennustavat Kenguru Pro -telineille

Kuva työmaalta missä telineet odottavat betonointia

Syväperustus (ulos asennettassa)

Kaupunkien ja kuntien rakennuttamat lähiliikuntapuistot on suunniteltu pitkäikäiseen käyttöön ja niihin asennettavien välineiden tulee kestää käytössä useita vuosia. Ulkotelineet asennetaankin yleisimmin syväperusteisesti, jolloin tangot lasketaan maahan kaivettuihin kuoppiin. Korkeimmat tolpat, joita käytetään mm. leuanvetotangoissa sekä apinapuissa vaativat yleensä n. 50-100 cm syvän kuopan. Tolpat ovat 330 cm pitkiä, joista 70 cm jää maan alle ja pinnalle 260 cm.

Kun tolpat on laskettu kuoppiin ja liitetty tangoilla toisiinsa kiinni sekä vatupassilla tarkistettu niiden olevan suorassa, voidaan tukielementtejä lisäämällä pitää huolta, että telineet pysyvät paikoillaan. Tämän jälkeen kuopat täytetään betonilla, minkä jälkeen odotetaan betonin kuivumista ennen kuin tukielementit voidaan poistaa.

Esimerkkikuva syvästä kuopasta ennen betonointia

Asennuskuva sivustapäin

Pintaperustus (sisätiloihin asennettaessa)

Kuntosaleihin tai sisäliikuntapuistoihin tehtävät asennukset tehdään pintaperusteisesti, jolloin telineet ankkuroidaan betonin pintaan pulteilla. Betoniin porataan n. 10cm syvä reikä minkä jälkeen tolppa asetetaan kohdalle ja kiila-ankkuri hakataan reikään sisään ja kiristetään lopuksi räikällä.

Tolpan alaosassa on pyöreä jalusta missä on 4 reikää pulteille, joten yhtä tolppaa kohden tulee porata 4 reikää ja jokaista nojapuuta kohden 8 reikää yhteensä. Pintaperusteiset kokonaisuudet voidaan ankkuroinnin ansiosta tarpeen tullen purkaa ja asentaa uudelleen esim. uusiin toimitiloihin.

Telineet voidaan asentaa pintaperusteisesti myös ulos ja tämä voi olla hyvä vaihtoehto silloin kun telineet halutaan mahdollisesti siirtää joskus myöhemmin toiseen paikkaan. Betonivalujen on syytä olla lähes yhtä kookkaat kuin syväperustettaessa.

Metallijalusta

Metallijalustoja käytetään yleensä tapahtumissa tai paikoissa missä telineet pitää saada kasattua alueelle missä ei voida porata lattiaa tai tehdä kaivantoja maahan. Tapahtumissa kuten esityksissä sekä kilpailuissa telineet ovat yleensä kasattuina muutaman päivän ajan minkä jälkeen telineet puretaan. Jalustalle kasattu kokonaisuus voi soveltua myös pidempiaikaiseen käyttöön.

Kun telineet halutaan ottaa käyttöön hieman erikoisempaan paikkaan kuten kattoterassille, kesämökin laiturille tai sisätiloihin joissa niitä on tarkoitus siirtää ajoittain on metallijalustoille asennettu kokonaisuus parempi vaihtoehto kuin kuin pintaperusteinen.

Esimerkkikuva kokonaisuudesta mikä soveltuu hyvin perheen käyttöön esim. takapihalle

Esimerkkikuva kilpailun ajaksi metallijalustoille kasatuista leuanvetotangoista

Kesämökille metallijalustojen päälle asennettu kokonaisuus

Esityksen ajaksi metallijalustoille kasattu kokonaisuus

Betonilaatta

Ulos asennettaessa aina ei ole mahdollisuutta tehdä syviä kaivantoja. Metallijalustat eivät ole ratkaisu jos telineet halutaan yleiseen käyttöön kuten kaupungin puistoon. Silloin on syytä pohtia vaihtoehdoksi betonilaatta mikä yleensä on n. 20 cm paksu, mutta leveys- ja pituusmitoiltaan huomattavasti laajemmalle ulottuvampi kuin syväperusteinen betonivalu.

Telineet asennetaan betonilaattaan pintaperusteisesti ja lisäksi koko betonilaatan päälle voidaan helposti asentaa turva-alusta, joka vaatii kiinteän alustan kuten kumista valmistetut turvalaatat.

Avaa chat
1
Tarvitsetko apua?
Kenguru Pro Finland
Hei!

Miten voimme auttaa?